nedjelja, 11. kolovoza 2019.

GOSPINA KRUNICA DONOSI VELIKU ZAŠTITU

Naslov originala: Le secret admirable du trčs sanit Rosaire pour se convertir et se sauver u Oeuvres complčtes, Edition du seuil, Paris /+/+/Krunica zauzima jako važno mjesto u duhovnom iskustvu, apostolatu i spisima sv. Ljudevita Marije Grigniona Montfortskoga. Svetac u Raspravi govori o Krunici kao o jednoj pobožnoj praksi koja ima veliku važnost u duhovnom životu. U izvornim pravilima koja je svetac napisao za svoju družbu misionara Ružarij je opisan kao najpogodnije sredstvo za obnovu kršćanskog duha među samim kršćanima (RM 56).

Dirljivo je svjedočanstvo samoga sveca: “Što se tiče mene koji ovo pišem, osobno sam vidio djelotvornost ove molitve za obraćanje najtvrdokornijih srdaca. Tijekom jednih misija susreo sam ljude koji nisu bili nimalo dirnuti propovijedima o najstrašnijim istinama, ali su prihvatili moj savjet da svakog dana mole Krunicu te su se potom obratili i potpuno se predali Bogu. Čak sam uočio i ogromnu razliku u ponašanju među stanovništvom župa u kojima sam propovijedao misije: jedni su, napustivši molitvu Krunice ponovno zapali u grijeh; drugi su, ustrajući u njenoj molitvi, sačuvali Božju milost i iz dana u dan rastu u kreposti”( Čudesna tajna svete Krunice za obratit se i spasiti se 113.).
Da bi potakao širenje pobožnosti među kršćanima pred kraj svoga života Montfort je napisao djelo Čudesna tajna svete Krunice za obratit se i spasiti se. Montfort je svjestan da je ovo njegov spis u kojem se najviše poslužio drugim autorima, na poseban način spisom dominikanca A. Thomasa, Mistični ružičnjak.
Sv. Ljudevit je bio pučki misionar te sva njegova dijela, a posebno ovo o sv. Krunici odišu tim pastoralnim duhom. U tom smislu i knjiga obiluje izvješćima o izvanrednim događajima koje svetac ne istražuje kritičkim duhom. On sam daje jedno pravilo razumijevanja tih izviješća. “Ne treba biti previše lakovjeran, ali ni previše kritički nastrojen i u svemu treba održavati zlatnu sredinu ako se želi saznati gdje su istina i krepost” (Čudesna tajna…33.). Izvještaji o čudesima su samo primjeri i poticaji na molitvu svete Krunice.
Ono što je bitno u ovom dijelu jesu nutarnji elementi i dinamike molitve svete Krunice koje svetac kao veliki molitelj Ružarija potanko i fino opisuje. Krunica je za Montforta vrsna molitva koja, ako se moli po uputama koje on daje, dovodi dušu sigurnim putem do visokog stupnja molitve i kontemplacije s velikim zaslugama i plodovima. Na posebno dubok način sv. Ljudevit duhovno tumači Oče naš i Zdravo Mariju, te u Petoj desetici vodi dušu vjernu molitvi svete krunice kroz sve kušnje i prepreke koje se mogu javiti kod njenog moljenja.
Dao Bog da po Marijom zagovoru i ova knjiga koja se po prvi puta objavljuje na hrvatskom jeziku donese obilje duhovnih plodova, pomogne onima koji već mole Krunicu da rastu u duhu molitve te potakne mnoge druge da prigrle tu divnu molitvu koja je toliko draga kršćanskom katoličkom puku ali i mnogim svecima. Pobožnost prema Majci Božjoj i molitva svete Krunice su na poseban način obilježili hrvatski katolički duh. Objavljivanje ove knjižice želi biti jedan čin zahvalnosti za sve milosti koje je Hrvatski narod u svojoj stoljetnoj tradiciji dobio po zagovoru Majke Božje i molitvi svete Krunice i jedan poticaj svima na obnovljenu ljubav prema Mariji i Krunici.

Nema komentara:

Objavi komentar