srijeda, 2. rujna 2020.

Vratite Bibliju U Obitelj I U Svoj Život Fra Jozo Zovko///+

Vratite Bibliju U Obitelj I U Svoj Život Fra Jozo Zovko///+Jozo Zovko (Međugorje, 19. ožujka 1941.), katolički svećenik i franjevac iz Bosne i Hercegovine, najprimjetniji po tome što je bio župnik u Međugorju tijekom navodnih marijanskih ukazanja 1981. Bio je vrlo aktivan u promicanju ukazanja diljem svijeta. Privrženik je katoličke karismatske obnove.


Fra Jozo Zovko za svećenika je za franjevca zaređen 1965. Tijekom navodnog marijanskog ukazanja u Međugorju 1981. Iste godine osuđen je na tri godine zatvora zbog propovijedi kojom se navodno kritiziraju komunističke vlasti, što je fra Jozo opovrgnuo. Nakon što je 1983. pušten na slobodu, postao je župnik u Tihaljini kod Gruda,ali je ostao u bliskom kontaktu s Međugorjem.

Biskup je zbog neposluha ukinuo svoju svećeničko nadležnost, uredbu koju je ubrzo nakon toga potvrdio Rim 1989., dok se ne preseli daleko od Međugorja. Međutim, fra Jozo je nastavio biti aktivan u Međugorju i diljem svijeta, promovirajući ukazanja, unatoč suspenziji. Finnaly se pod pritiskom Rima podvrgao dekretu, te se 2009. preselio u franjevački samostan u Badiji kod Korčule u Hrvatskoj, a povremeno je živio u Grazuu Austriji,sve dok se nije trajno preselio u Zagreb, glavni grad Hrvatske 2011., gdje trenutno živi.
PRIKAŽI MANJE

Nema komentara:

Objavi komentar