subota, 10. kolovoza 2024.

  


Anis je jednogodišnja biljka štitarka, porijeklom iz Egipta. Biljka anisa raste od 30-60 cm u visinu te isto toliko korijenom u dubinu. Donji listovi anisa su najveći, plosnati, okruglasti te se smanjuju prema vrhu biljke gdje su usko naslagani mali šiljati listići.

Cvat anisa čine maleni bijeli cvjetovi koji cvatu od svibnja do kolovoza, a plod se sakuplja od kolovoza do listopada. Anis sadrži veliku količinu eteričnih ulja te zbog toga ima intenzivan, ali ugodan miris, koji brzo hlapi pa se preporuča čuvati ga u manjim količinama.
Zbog svog izraženog i slatkastog okusa anis se rado koristi za izradu kolača, kruha, džemova i kompota, umaka, salata te bilo kojeg jela gdje je poželjan njegov intenzivan i fin okus. U kombinaciji sa drugim začinima njegov okus prevladava, a vrlo često se koristi samljeven u prah.
Anis – biljka tradicije
Tradicionalno ova se biljka koristi u mnogim zemljama svijeta i zastupljena je upravo zbog svog nezamjenjivog okusa i mirisa te iznimno pozitivnih učinka na ljudsko tijelo.
Anis se koristi u pripremi hrane, sokova, čaja i alkoholnih pića. Širom svijeta poznat je turski „raki“ koji se izrađuje upravo od anisa, indijska prepoznatljiva kuhinja takva je upravo po okusima dobivenim korištenjem anisa i currya, Makedonci od anisa rade specifičnu rakiju zvanu „mastika“, a Grci svoje nacionalno piće zvano „ouzo“.
pimpinella anisumFoto: Visual Hunt
Sastav anisa
Sjemenke anisa sadrže eterično ulje koje djeluje kao diuretik, antiseptik, antispazmatik, karminativ i stimulans; masna ulja, anetol koji se preporuča izbjegavati u slučaju dermatitisa ili bilo koje iritacije kože; aldehid, anis kiseline, anis keton i anis etanol.
Ljekovito djelovanje anisa
dezinficira sluznicu usta i desni
omekšava sluz u bronhijima i olakšava iskašljavanje
djeluje protiv bronhitisa, astme, gripe, viroza i raznog kašlja
koristi se u liječenju sinusa kao inhalat
potiče pravilan rad žuči
pomaže kod želučanih bolova i poremećaja; kod povraćanja i mučnina
pomaže kod proljeva u problema sa crijevima
protiv vjetrova i nadutosti
pomaže rad bubrega i urinarnog trakta
koristi se u liječenju hepatitisa i ciroze jetre
regulira menstrualni ciklus te pomaže protiv menstrualnih bolova
u novije vrijeme koristi se pri liječenju raka prostate
djeluje smirujuće
djeluje protiv nesanice
stimulativno djeluje na nervni sustav
povećava broj leukocita u krvi
Pripravci od anisa
Čaj od anisa
Čajnu žličicu anisova sjemena preliti sa 2,5 dl kipuće vode te poklopiti i ostaviti na 15 minuta, a zatim procijediti. Čaj se uzima po jedna šalica ujutro, poslijepodne i navečer poslije obroka. Čaj se pije dok je još topao i u gutljajima, nikako odjednom, te najbolje nezaslađen. Anisov čaj izvanredan je za sve želučano – crijevne probleme te probleme sa dišnim putevima.
Anis na mlijeku
Kao i kadulja, anis se priprema na mlijeku za ublažavanje kašlja i izbacivanje sluzi. Potrebno je jednu žličicu mljevenog anisa kratko kuhati u 2,5 dl mlijeka, ne dulje od 7-8 minuta. U mlijeko se može dodati i žlica listova kadulje ili zasladiti žličicom meda od kadulje. Pripravak se pije ujutro, poslijepodne te navečer prije obroka.
Tinktura od anisa
U tamniju staklenku staviti sjeme anisa te preliti sa 60% medicinskim alkoholom u omjeru 1:5, te zatvoreno spremiti na tamno i toplo mjesto 10-12 dana. Pripravak se ne miješa već se cijela staklenka zavrti kako bi se sjemenke digle sa dna. Tinktura se uzima jednom dnevno po 20 kapi, djeluje protiv kašlja i za omekšavanje sluzi u plućima te protiv nadutosti i pritiska u crijevima.
Anisov pripravak za probavni trakt
40 g mljevenog anisovog sjemena,
30 g mljevenog džumbira,
30 g mljevenog sjemena komorača,
30 g stolisnika u prahu,
20 g praška limunove korice,
3 žlice meda od kadulje
8 dl vode
Izmiješati sve gore navedeno bilje sa medom i vodom u tamnoj staklenci te zatvoriti. Ostaviti na toplom i tamnom mjestu 40 dana. Jedna žličica pripravak uzima se ujutro natašte.
Kruščići od anisa
1/2 žlice anisa
1/2 šalice vode
1/3 šalice šećera
1/4 šalice otopljenog maslaca
3/4 šalice brašna za peciva i kruh
2 šalice brašna
1/2 žličice kvasca
1/2 žličice soli
1 jaje
1 žlica vode
U loncu izmiješati vodu i anis i staviti da voda zavrije. Staviti lonac sa strane, pokriti ga i ostaviti da se ohladi do mlakoće. U vodu dodati kvasac i šećer te ostaviti 5 minuta. Potom dodati brašno, maslac i sol pa miksati mikserom na laganoj brzini dok se smjesa ne ujednači.
Polako dodavati brašno za peciva i nastaviti miješati dok se ne napravi kompaktno tijesto (ako je ljepljivo dodati još malo brašna). Tijesto staviti u nauljenu zdjelu te ostaviti 1h da odstoji. Potom tijesto malo izduljiti rukama i otkidati u veličini golf loptica, „loptice“ naslagati jednu pored druge te prekriti plastičnom folijom i ostaviti da stoji 5 minuta.
Loptice razvaljati da budu 5 cm dugačke i 3 cm široke te ih zamotati u spiralu (primjerice kao puter štangice). Premazati jajem svaki kruščić te ostaviti opet na pola sata, a zatim staviti u već zagrijanu pećnicu na pečenje, na 200 stupnjeva. Peći 20-25 minuta dok kruščići ne dobiju zlatnu boju. Anis kruščići odlično prijaju sa planinskim čajem u hladne zimske dane.
Kontraindikacije
Anis je abortiv i iako potiče izlučivanje mlijeka, što je u trudnoći poželjno, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje.Valsidal Civonaviz/*/*/*/Ladislav Zivanovic/*/*/*/

Nema komentara:

Objavi komentar