ponedjeljak, 2. rujna 2024.



Češnjak i med: jedite najzdraviji prirodni lijek 7 dana, regenerirajte tijelo! (RECEPT) Češnjak je ne samo neizostavan sastojak svake kuhinje, već i jedan od najmoćnijih lijekova za liječenje raznih bolesti. Najviše blagotvornih sastojaka češnjaka potječe od alicina koji je njegov aktivni sastojak, a regulira kolesterol, krvni tlak i kardiovaskularni sustav u cjelini.

Češnjak se može koristiti za liječenje gastrointestinalnog trakta, dišnog sustava i gljivičnih bolesti.
Vjeruje se da češnjak uspješno liječi artritis, ali i rak.
Nutricionisti smatraju da se češnjak mora jesti sirov kako bi imao koristi od njega. Da biste se ozdravili i ojačali jedući češnjak, napravite od njega lijek ugodnog okusa
Češnjak ima oštar miris i dobro pristaje uz neka jela, no je li značajan za nešto drugo? Zašto se češnjak tako često smatra odličnom, zdravom biljkom? Kao prvo, ima vitalni kemijski spoj, alicin, koji je odličan terapeutski sastojak s mnogim ljekovitim svojstvima. Spoj alicin sadrži sumpor koji češnjaku daje opor okus i karakterističan miris. Zdravstvene prednosti češnjaka su bezbrojne.
Bijeli luk kao lijek pomaže kod bolesti srca, bori se protiv prehlade, kašlja i snižava krvni tlak.
Češnjak je najstarija poznata ljekovita biljka ili začin koji postoji. Ljekovitost ove čarobne biljke čovječanstvo je prepoznalo prije više od 3000 godina. Louis Pasteur, znanstvenik koji je otkrio pasterizaciju, još je davne 1858. učinkovito koristio antibakterijska svojstva češnjaka.
U Prvom svjetskom ratu kirurzi su koristili zdravstvene prednosti soka od češnjaka kao antiseptik za liječenje ratnih rana. Češnjak sadrži korisne minerale poput fosfora, kalcija i željeza, kao i minerale u tragovima poput joda, sumpora i klora. Što se tiče organskih spojeva, češnjak je jedan od rijetkih izvora alicina, alisatina 1 i 2. Dakle, češnjak kao lijek ima niz doista nenadmašnih prednosti, a posebno je cijenjen zbog svojih prirodnih antibakterijskih svojstava.
Recept za češnjak u maslinovom ulju
Sada kada znate koliko su maslinovo ulje i češnjak sami po sebi ljekoviti – jasno je da kombinacija ova dva sastojka može biti prirodni lijek bez premca za mnoge bolesti!
Ovaj prirodni lijek priprema se vrlo jednostavno, potrebno vam je samo kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje i kvalitetan češnjak koji je dobro očišćen od svih tragova zemlje.
Češnjak u maslinovom ulju - recept:
u prikladnoj staklenoj posudi pomiješajte 1/3 češnjaka i 2/3 ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovu smjesu treba ostaviti mjesec dana na tamnom mjestu.
Primjena i ljekovita svojstva: Ovaj melem mazati nekoliko puta dnevno za liječenje rana na koži i sluznicama, za područja zaražena gljivicama, kao i za bolna mjesta na zglobovima i kralježnici.
Recept za kosu s maslinovim uljem i češnjakom
Znate da je maslinovo ulje za kosu nenadmašno. Isto vrijedi i za češnjak – sigurno su vam poznati neki recepti u kojima se češnjak dodaje šamponu za pranje kose.
Naime, ova dva sastojka djeluju tako da pospješuju rast kose, a zahvaljujući svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima - hrane vlasište i sprječavaju infekcije koje bi mogle ugroziti kvalitetu vaše kose.Maslinovo ulje i češnjak - recept za kosu:
Za ovaj recept trebat će vam najmanje 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Sljedeći sastojak koji vam je potreban je, naravno, češnjak, barem desetak režnjeva.
Ogulite i zgnječite režnjeve češnjaka pa ih dodajte u multipraktik (blender) i pomiješajte smjesu s maslinovim uljem. Miksajte dok ne dobijete vrlo gustu i bogatu smjesu.
Nakon što je gotovo, uzmite pastu od češnjaka i pohranite je u tamnu i neprozirnu staklenu posudu. Svaki dan nanesite ovu mješavinu češnjaka i maslinovog ulja na vlasište i kosu. Nećete vjerovati koliko brzo vaša kosa raste u kratkom vremenu. Osim toga, vaša kosa će izgledati sjajno i vrlo lijepo.
Maslinovo ulje kao lijek
Maslinovo ulje ima brojna korisna svojstva. Osim što je dobra pomoć u kuhanju, poznata je i po jedinstvenim ljekovitim svojstvima. Neki od njih su:
Smanjenje srčanih problema: prirodno maslinovo ulje sadrži 70% mononezasićenih masnih kiselina. Kao rezultat toga, smanjuje nakupljanje kolesterola u krvi i smanjuje probleme sa srcem. Smanjuje LDL kolesterol, dok istovremeno povećava razinu HDL kolesterola Regulira kolesterol u krvi: LDL kolesterol je loša vrsta kolesterola, koja povećava rizik od srčanog udara i srčanih bolesti. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je bogato s gotovo 40 antioksidativnih kemikalija, smanjuje oksidativne učinke LDL kolesterola.
Gubitak tjelesne težine: medicinski stručnjaci pokazuju da je vrlo teško udebljati se zbog mononezasićenih masnoća koje su prisutne u maslinovom ulju. Pokusi s maslinovim uljem pokazali su pozitivne rezultate u smanjenju tjelesne težine kod ljudi.
Metabolizam: maslinovo ulje poboljšava metabolizam, rast dobre strukture kostiju i razvoj mozga kod djece. Izvrstan je izvor vitamina E, koji je vrlo koristan za starije osobe.
Protuupalna i antimikrobna svojstva: fenoli prisutni u maslinovom ulju imaju protuupalna svojstva. Antimikrobna svojstva ulja rezultat su njegove jake arome.
Probava: poznato je da maslinovo ulje pomaže u procesu probave. Koristi se kao ljekovito ulje za čišćenje probavnog trakta i poboljšanje rada crijeva.
Proces starenja: bogato antioksidansima, maslinovo ulje usporava prirodni proces starenja ljudskog tijela. Korišteno u kozmetičkim proizvodima i prirodnoj biljnoj terapiji, maslinovo ulje čini čuda za kožu koja poprima prirodan sjaj.
Prevencija žučnih kamenaca: ovo ulje također učinkovito sprječava nastanak žučnih kamenaca.
Zdrave stanične stijenke: maslinovo ulje sadrži polifenole koji pomažu u jačanju staničnih stijenki. Također povećava elastičnost stijenki arterija, te štiti od raznih bolesti srca.
Rak: maslinovo ulje može zaštititi ljudsko tijelo od kancerogenih izraslina, posebno raka debelog crijeva. Medicinsko istraživanje provedeno na prestižnom Sveučilištu Oxford pokazalo je pozitivne znakove da kiseli sadržaj maslinovog ulja može spriječiti nastanak raka rektuma i debelog crijeva.
Rak dojke: nedavna studija sugerira da hidroksitirozol, glavna komponenta maslinovog ulja, može pomoći u prevenciji raka dojke kod žena u postmenopauzi.
Hipertenzija: nedavna studija pokazuje da mediteranska prehrana koja se sastoji od hrane bogate nezasićenim mastima (koje se nalaze u maslinovom ulju i orašastim plodovima) te nitritima i nitratima (koje se nalaze u zelenom lisnatom povrću) može pomoći u zaštiti od hipertenzije./*/*/*/Valsidal Civonaviz💝💝💝...........HRVATSKI-......../SRPSKI-...Beli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lek, preporodite organizam! (RECEPT)Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz belog luka dolaze od alicina koji je njegov aktivan sastojak i koji reguliše holesterol, krvni pritisak i kardiovaskularni sistem u celini.
Beli luk se može korisiti za lečenje gastrointestinalnog trakta, respiratornog sistema i gljivičnih oboljenja.
Smatra se da beli luk uspešno leči i artritis, kao i rak.
Nutricionisti smatraju da se beli luk mora jesti sirov kako bismo od njega imali koristi. Kako biste se izlečili i osnažili jedući beli luk, napravite od njega lek koji je prijatan za degustaciju.Beli luk kao lek
Beli luk ima oštar miris i dobro se uklapa u nekim jelima, ali da li je značajan još zbog nečega? Zašto se beli luk tako često smatra velikom, zdravom biljkom? Pa, kao prvo, on ima vitalno hemijsko jedinjenje, alicin, koji je odličan terapeutski sastojak sa mnogim lekovitim svojstvima. Alicin jedinjenje sadrži sumpor, koji daje belom luku oštar ukus i svojstven miris. Zdravstvene koristi od belog luka su bezbrojne.
Beli luk kao lek pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, bori se protiv prehlade, kašlja i snižava krvni pritisak.
Beli luk je najstarija poznata lekovita biljna sorta ili začin u postojanju. Čovečanstvo je prepoznalo lekovita svojstva ove čarobne biljke pre više od 3.000 godina. Luj Paster, naučnik koji je otkrio pasterizaciju, efikasno je koristio anti-bakterijske osobine belog luka skroz nazad u 1858. godini.
U Prvom svetskom ratu hirurzi koriste zdravstvene prednosti soka od belog luka kao antiseptik za lečenje ratnih rana. Beli luk sadrži korisne minerale kao što su fosfor, kalcijum i gvožđe, kao i minerale u tragovima kao što su jod, sumpor i hlor. U smislu organskih jedinjenja, beli luk je jedan od retkih izvora alicina, alisatina 1 i 2.Dakle, beli luk kao lek ima zaista niz neprevaziđenih prednosti, a naročito se ceni zbog svojih prirodnih antibakterijskih svojstava.
Beli luk u maslinovom ulju recept
Sada kada znate koliko su maslinovo ulje i beli luk sami po sebi lekoviti – jasno je da kombinacija ova dva sastojka može biti neprevaziđen prirodni lek za mnoge tegobe!
Ovaj prirodni lek se priprema veoma jednostavno, sve što vam je potrebno jeste kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje i kvalitetan beli luk, koji je dobro očišćen od svih tragova zemljišta.
Beli luk u maslinovom ulju – recept:
u odgovarajućoj staklenoj posudi treba pomešati 1/3 belog luka i 2/3 ekstra devičanskog maslinovog ulja. Ovu mešavinu treba ostaviti da odstoji mesec dana na tamnom mestu.
Upotreba i lekovitost: ovaj melem treba nanositi više puta u toku dana za lečenje ranica na koži i sluzokoži, za područja koja su inficirana gljivicama, kao i na bolna mesta na zglobovima i kičmi.
Maslinovo ulje i beli luk recept za kosu
Poznato vam je da je maslinovo ulje za kosu neprevaziđeno. Isto važi i za beli luk – sigurno su vam poznati neki recepti kada se beli luk dodaje u šampon za pranje kose.
Naime, ova dva sastojka deluju tako što pospešuju rast kose i zahvaljujući svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima – neguju kožu glave i sprečavaju infekcije koje bi mogle ugroziti kvalitet vaše kose.
Maslinovo ulje i beli luk – recept za kosu:
Za ovaj recept, biće vam potrebna najmanje 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Sledeći sastojak koji vam treba je, naravno, beli luk, i to najmanje deset čena belog luka.
Oljuštiti i smrviti čenove belog luka, a zatim ih dodajte u procesor hrane (blender) i pomešati mešavinu sa maslinovim uljem. Miksajte dok ne dobijete veoma gustu i bogatu smesu.
Kada završite, uzmite pastu od belog luka i čuvajte je u tegli od tamnog i neprozirnog stakla. Svakog dana, primenjivati ovu mešavinu belog luka i maslinovog ulja na kožu glave i kosu. Nećete verovati koliko vaša kosa raste brže i to u kratkom vremenskom periodu. Osim toga, vaša kosa će izgledati sjajno i veoma lepo.
Maslinovo ulje kao lek
Maslinovo ulje ima brojne korisne osobine. Osim što je dobra pomoć za kuvanje, takođe je poznato da ima jedinstvena lekovita svojstva. Neka od njih su:
Smanjenje srčanih problema: prirodno maslinovo ulje sadrži 70% mononezasićenih masnih kiselina. Kao rezultat toga, smanjuje nakupljanje holesterola u krvi i smanjuje srčane probleme. Smanjuje LDL holesterol, dok istovremeno povećava nivo HDL holesterola.Reguliše holesterol u krvi: LDL holesterol je loš tip holesterola, što povećava rizik od srčanog udara i bolesti srca. Ekstra devičansko maslinovo ulje, koje je bogato u gotovo 40 antioksidantnih hemikalija, smanjuje oksidacione efekte LDL holesterola.
Mršavljenje: medicinski stručnjaci ukazuju da je veoma teško dobiti na težini od mono-nezasićenih masti koje su prisutne u maslinovom ulju. Eksperimenti sa maslinovim uljem su pokazali pozitivne rezultate u pogledu smanjenja telesne težine kod ljudi.
Metabolizam: maslinovo ulje poboljšava metabolizam, rast dobre strukture kostiju i razvoj mozga kod dece. To je odličan izvor vitamina E, što je veoma korisno za starije ljude.
Anti-inflamatorna i antimikrobna svojstva: fenoli prisutni u maslinovom ulju imaju anti-inflamatorna svojstva. Antimikrobne karakteristike ulja su rezultat snažne arome.
Varenje: maslinovo ulje je poznato po tome da pomaže u procesu varenja. Koristi se kao lekovito ulja za čišćenje digestivnog trakta i da se poboljša rad creva.
Proces starenja: bogato antioksidansima, maslinovo ulje usporava prirodni proces starenja ljudskog tela. Koristi se u kozmetičkim proizvodima i prirodnoj biljnoj terapiji, maslinovo ulje čini čuda za kožu, koja dobija prirodni sjaj.
Prevencija žučnih kamenaca: ovo ulje je takođe efikasno u sprečavanju razvoja kamena u žuči.
Zdravi ćelijski zidovi: maslinovo ulje sadrži polifenol koji pomaže u jačanju zidova ćelija. Ono takođe povećava elastičnost zidova arterija, i štiti od raznih bolesti srca.
Rak: maslinovo ulje može da štiti ljudsko telo od kancerogenih izraslina, posebno od raka creva. Medicinska istraživanja urađena na prestižnom Univerzitetu Oksford su pokazala pozitivne znake da kiseli sadržaj maslinovog ulja može da spreči početak raka rektuma i debelog creva.
Rak dojke: nedavna studija sugeriše da hidroksitirozol, glavna komponenta maslinovog ulja, može da pomogne u prevenciji raka dojke kod žena u postmenopauzi.
Hipertenzija: nedavna studija ukazuju na to da mediteranska ishrana koja se sastoji od hrane bogate nezasićenim mastima (koje se mogu naći u maslinovom ulju i orašastim plodovima) i nitritima i nitratima (nađenim u lisnatom zelenom povrću) može pomoći da se zaštitite od hipertenzije.
Prikaži analitiku i oglase


 

Nema komentara:

Objavi komentar