ponedjeljak, 12. veljače 2024.


 

Čelnik Canalysa vjeruje da Arm ima potencijal za daljnji rast u prostoru računala, pogotovo ako drugi vodeći dobavljači računala poput HP-a, Della, Lenova, Acera i Asusa osmisle vlastiti SoC-ovi temeljeni na ruci. Međutim, nikada nije spomenuo - barem prema priči DigiTimes - Qualcommove napore da svoje Snapdragon platforme zabije u uvijek povezana prijenosna računala tvrtke Lenovo i HP, a zatim smisli nešto snažnije temeljeno na tehnologijama iz Nuvije. Ipak, Qualcomm bi mogao postati značajan igrač, posebno u bilježnicama.

Teško možemo zamisliti da HP, Dell ili Lenovo razvijaju vlastite SoC-ove temeljene na arm-u kako bi se njihova računala međusobno razlikovala i ponudila jedinstvene konkurentske prednosti. Razvoj čipova danas je skup, a budući da ove tvrtke prodaju hrpu računala s potpuno različitim konfiguracijama, trebat će im nekoliko različitih SoC-ova kako bi se pozabavili svim svojim tržištima. Imajući na umu relativno tanke profitne marže na tržištu računala, malo je vjerojatno da će te tvrtke pokušati natjerati svoje procesore da zamijene one iz AMD-a ili Intela. U međuvremenu mogu početi naručivati prilagođene verzije čipova od vodećih cpu dizajnera. S dizajnom s više čipleta poput Intelovog meteorskog jezera, trebalo bi biti prilično lako dodati IP treće strane procesoru, iako nagađamo.

Ostaje za vidjeti hoće li arhitektura Arm doista osvojiti dodatnih 15% - 17% tržišta klijentskih računala u sljedeće četiri godine jer Apple dobiva udio (iako ne očekujemo da će Apple zapovijedati trećinom tržišta računala do 2026.) ili zato što će zajednički napor Applea, Qualcomma i MediaTeka igrati svoju ulogu. No, s obzirom na to da se oko Arma događa toliko posla, tehnologija je spremna povećati njezino usvajanje.

U međuvremenu, usvajanje ruku u prostoru sustava Windows uvelike će ovisiti o iskustvu strojeva temeljenih na arm-u sa sustavom Windows 12, što se događa kada Qualcomm izbaci svoje Snapdragone temeljene na Nuviji.

"Bit će to nevjerojatan šok za Intel i AMD, da se iznenada nađu u borbi za zaštitu svog poslovanja", rekao je Brazier.

50% poslužitelja u oblaku do 2026. godine

Poslužitelji su još jedna granica u koju je arhitektura Arm ušla razumno nedavno zahvaljujući SoC-ovima klase podatkovnih centara tvrtke Ampere, AWS i Huawei. Prema Omdiji, Arm SoCs kontrolirao je oko 7.1% tržišta poslužitelja u drugom tromjesečju 2022. Omdia prati samo strojeve podatkovnih centara, pa govorimo o lopaticama, poslužiteljima regala, poslužiteljima bijelih kutija koje koriste hiperskaleri, tower poslužitelji i hiperkonvergirani infrastrukturni poslužitelji, ali ne o rubnim poslužiteljima, kritičnim strojevima za misiju / poslovanje i drugim nišnim tržištima.

U narednim godinama vidjet ćemo više arm poslužiteljskih procesora drugih proizvođača, poput SiPearla i kineskih divova u oblaku, pod pretpostavkom da mogu razviti SoC-ove koje mogu proizvesti u količini uz pristojne prinose i poslati ih u Kinu bez kršenja nedavnih američkih izvoznih propisa. Stoga će se udio Arm-a u podatkovnim centrima povećati.

Kako se troškovi rada strojeva u oblaku povećavaju, dizajniranje visoko prilagođenih SoC-ova za određene aplikacije ima smisla, a CPU jezgre temeljene na Arm arhitekturi mogu se prilagoditi zahtjevima određenih aplikacija. Štoviše, SoC-ovi su po definiciji dizajnirani imajući na umu specifične zahtjeve.

Zapravo, čak i Intel priznaje da prilagođeni čipovi imaju puno smisla za poslužitelje u oblaku, zbog čega je spreman proizvesti i SoC-ove temeljene na Arm- i x86 za IFS kupce kao dio strategije IDM 2.0.

Ali ni Intel ni AMD ne odustaju od polovice tržišta poslužitelja u oblaku bez bitke. AMD bi trebao izdati svoj 128-jezgreni kodni procesor Bergamo temeljen na mikroarhitekturi Zen 4c optimiziranoj za oblak i hiperskalere. Intel, s druge strane, ugrađuje teret akceleratora posebne namjene u svoj 60-jezgreni CPU Sapphire Rapids kako bi odgovorio na specifične potrebe i poslovnih i hiperskalnih kupaca.

Ipak, ne trebaju svi poslužitelje temeljene na Arku. Poduzeća koja koriste desetke tisuća poslužitelja vjerojatno neće usvojiti Arm jer pokreću aplikacije razvijene za x86, a Armove prednosti za njih nisu očite. Stoga Brazier vjeruje da će poslužitelji u oblaku biti primarno tržište kojim će se SoC-ovi temeljeni na Armu u početku baviti. Vjeruje da su Armove prednosti na ovom tržištu toliko značajne da će arhitekturu koristiti 50% SoC-ova poslužitelja u oblaku.

U narednim godinama vidjet ćemo više arm poslužiteljskih procesora drugih proizvođača, poput SiPearla i kineskih divova u oblaku, pod pretpostavkom da mogu razviti SoC-ove koje mogu proizvesti u količini uz pristojne prinose i poslati ih u Kinu bez kršenja nedavnih američkih izvoznih propisa. Stoga će se udio Arma u podatkovnim centrima povećati.

Kako se troškovi rada strojeva u oblaku povećavaju, dizajniranje visoko prilagođenih SoC-ova za određene aplikacije ima smisla, a CPU jezgre temeljene na Arm arhitekturi mogu se prilagoditi zahtjevima vrlo specifičnih aplikacija. Štoviše, SoC-ovi su po definiciji dizajnirani imajući na umu specifične zahtjeve.

Zapravo, čak i Intel priznaje da prilagođeni čipovi imaju puno smisla za poslužitelje u oblaku, zbog čega je spreman proizvesti i SoC-ove temeljene na Arm- i x86 za IFS kupce kao dio strategije IDM 2.0.

Ali ni Intel ni AMD ne odustaju od polovice tržišta poslužitelja u oblaku bez bitke. AMD bi trebao izdati svoj 128-jezgreni kodni procesor Bergamo temeljen na mikroarhitekturi Zen 4c optimiziranoj za oblak i hiperskalere. Intel, s druge strane, ugrađuje opterećenja akceleratora posebne namjene u svoj 60-jezgreni CPU Sapphire Rapids kako bi zadovoljio specifične potrebe i poslovnih i hiperskalnih kupaca.

Ipak, ne trebaju svi poslužitelje temeljene na Arku. Poduzeća koja koriste desetke tisuća poslužitelja vjerojatno neće usvojiti Arm jer pokreću aplikacije razvijene za x86, a Armove prednosti za njih nisu očite. Stoga Brazier vjeruje da će poslužitelji u oblaku biti primarno tržište kojim će se SoC-ovi temeljeni na Armu u početku baviti. Očigledno, on vjeruje da su Armove prednosti na ovom tržištu toliko značajne da će arhitekturu koristiti 50% cloud servera SoCs.

Nema komentara:

Objavi komentar