ponedjeljak, 29. siječnja 2024.



Zeleni anis (Pimpinelle anisum) jednogodišnja je, ponekad i dvogodišnja, aromatična biljka, vrlo mirisna i dekorativna. Podrijetlom iz mediteranskog bazena i Egipta, anis su uzgajali Egipćani prije više od 4000 godina i već su ga prepoznali zbog njegovih probavnih svojstava. Anis se preporuča protiv otežane probave, nadutosti i aerofagije. Infuz od anisa (15 g sjemena na litru vode), koji se pije nekoliko puta u toku dana ili nakon jela, jasno pospješuje probavu. Anis potiče apetit, smiruje migrene i bori se protiv općeg umora. Njegova umirujuća svojstva čine anis dobrim lijekom za astmu, plućnu kongestiju, faringitis i bronhitis. Inhalacije eteričnim uljem anisa također su vrlo učinkovite protiv kašlja i svih simptoma prehlade1/*/*/*/Anis je lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim prednostima. Smatra se da je ona biljka dugovečnosti, da u život donosi snagu, zdravlje i optimizam.

Ovo je jednogodišnja biljka koja se lako može uzgajati kod kuće ili u bašti, na lokaciji. Anis voli svetlost, vlagu i toplinu. Sadrži etarsko ulje anetol koje biljci daje prijatan i prepoznatljiv miris, anis aldehid, anisovu kiselinu, proteine, furokumarine. Berba anisa se vrši nakon sazrevanja polovine njegovih plodova. Takođe je važno pratiti žutilo stabljika. Plodovi treba da budu već braon boje i dobrog mirisa.Plodovi anisa imaju ekspektorans, antipiretik, diuretički efekat . Takođe pomažu u stimulisanju laktacije kod dojilja, ublažavaju upale i imaju antimikrobni efekat . Takođe normalizuju peristaltiku u gastrointestinalnom traktu. Lekari propisuju lekove sa anisom za bronhitis, upalu pluća, kašalj, astmu.

Čaj od anisa se koristi za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, za lakše iskašljavanje sekreta iz pluća, za ublažavanje kašlja, protiv nadimanja i gasova, protiv zatvora, za osvežavanje organizma, jačanje imuniteta, podstiče mršavljenje i reguliše apetit.

Plodovi anisa imaju ekspektorans, antipiretik, diuretički efekat . Takođe pomažu u stimulisanju laktacije kod dojilja, ublažavaju upale i imaju antimikrobni efekat . Takođe normalizuju peristaltiku u gastrointestinalnom traktu. Lekari propisuju lekove sa anisom za bronhitis, upalu pluća, kašalj, astmu.

Čaj od anisa se koristi za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, za lakše iskašljavanje sekreta iz pluća, za ublažavanje kašlja, protiv nadimanja i gasova, protiv zatvora, za osvežavanje organizma, jačanje imuniteta, podstiče mršavljenje i reguliše apetit.

Čaj od anisa: Pomaže kod probave, upala, a ublažava i menstrualne bolove'..,

2. Može spriječiti pojavu čira na želucu

Čir na želucu je vrlo neugodna pojava koja može uzrokovati mučninu, probavne smetnje i žarenje u području prsa. Čaj od anisa može spriječiti pojavu čira, ali i ublažiti same simptome kod osoba koje imaju čir.

3. Dobar je za probavne probleme

Čaj od anisa se koristi i za probavne probleme kao što su proljev ili zatvor, ali i za mučninu ili povraćanje. Od davnina se koristi kao blagi laksativ. Odličan je za smirivanje nervoznih crijeva ili plinova u crijevima. Kada se koristi u ove svrhe, potrebno ga je piti nezaslađenog.

4. Dobar je za respiratorne probleme

Ovaj čaj liječi bronhije, odnosno olakšava iskašljavanje, a može biti i prva pomoć kod prehlada, gripe, bronhitisa ili astme.

5. Ublažava simptome menopauze

Menopauza je normalan proces koji nastaje starenjem kod žena, a pojavljuju se simptomi kao što su valunzi, slabost i suhoća koža. Anis se u tijelu ponaša kao estrogen i zato može ublažiti simptome menopauze.

6. Smanjuje upale u tijelu

Određene studije su pokazale kako sjemenke anisa mogu smanjiti upale u tijelu i spriječiti pojavu bolesti. Anis je bogat antioksidansima pa može i spriječiti pojavu bolesti koje uzrokuju oksidativnu štetu u organizmu. Jednako tako, ovaj čaj može i ojačati imunitet. Osim toga, čaj od anisa se preporuča dojiljama jer potiče izlučivanje mlijeka, dok će kod male djece i dojenčadi pomoći protiv grčeva.

Gdje kupiti čaj od anisa?

Ovaj čaj se u rinfuzi, odnosno u obliku sjemenka i listova može kupiti u specijaliziranim trgovinama koje drže zdravu hranu. Cijena mu iznosi oko 25 kuna za 70 grama čaja.

Ima li čaj od anisa nuspojave?

Za većinu ljudi čaj od anisa neće imati nikakve nuspojave. Ipak, kod nekih osoba može doći do alergijske reakcije, pogotovo kod osoba koje su alergične na začine poput komorača, peršina, celera ili kopra. Također, ne preporuča se uzimanje ovog čaja osobama koje imaju rak dojke ili endometriozu pošto anis djeluje kao estrogen.

Zaključak

Anis je biljni čaj slatkastog okusa koji se pije za probavne smetnje, upale, bronhitis, ali i za brojna stanja u tijelu. Dobar je i za dojilje, kao i za djecu, a može se napraviti vrlo jednostavno.LADISLAV&Z...,KANADA!


 

Nema komentara:

Objavi komentar