četvrtak, 25. travnja 2024.

Mješavina limuna, meda i bijelog luka neće zaustaviti starenje

Portali godinama objavljuju recept za “tibetanski eliksir mladosti” od lako dostupnih namirnica. Ova smjesa, ipak, ne zaustavlja starenje.

Foto: Freepik

Na portalu Medicina i priroda 30.6.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Uz ovaj prirodni lijek nikad nećete ostariti: dvije kašikice dnevno podmlađuju organizam

U članku se navodi:

Mješavina bijelog luka, meda i limuna u tibetanskoj medicini poznata je kao prirodan eliksir koji uspješno usporava proces starenja.S obzirom da su navedeni sastojci lako dostupni, a ujedno i zdravi isplati se probati.

Potrebno vam je:– deset glavica bijelog luka– sok od deset limuna– kilogram domaćeg meda.

Sitno nasjeckajte 10 glavica bijelog luka i pomiješajte ih s jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna.Smjesu ulijte u staklenku, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana.Nakon toga, uzimajte po žlicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro natašte i uvečer prije posljednjeg obroka.

Različite varijacije “tibetanskog eliksira mladosti” objavljuju se na portalima iz našeg regiona još od 2012. godine uz tvrdnje da je riječ o 2.000 godina starom receptu koji podmlađuje za “deset godina”. Sastojci za izradu drevnog “eliksira mladosti” su, pak, drugačiji od članka do članka. U popularnom članku objavljenom 22.3.2014. godine na portalu Uspešna žena su, recimo, sastojci za izradu ovog eliksira limun, med i maslinovo ulje, a on se navodno treba piti jednom dnevno na prazan želudac. Tvrdi se da on pojačava imunitet, čisti krvne sudove i jetru te “pegla bore” i poboljšava ten, odnosno fizički podmlađuje. 


Šta su činjenice?

Starenje predstavlja fiziološke promjene u organizmu koje dovode do opadanja bioloških funkcija i sposobnosti organizma da se prilagodi metaboličkom stresu. Riječ je o procesu koji se odvija u ćelijama, organima i, na koncu, čitavom organizmu, i traje tokom čitavog životnog vijeka bilo kojeg bića. 

Uprkos tome što postoje načini da očuvamo dobro zdravlje duži period, kao i činjenici da naučnici/e nastoje pronaći način da produže životni vijek ljudi, starenje je nezaustavljivo i neizbježno. Taj je proces prosto ugrađen u naš DNK.

Mogućnost usporavanja ili zaustavljanja ovog procesa putem konzumiranja jednostavne smjese napravljene od lako dostupnih namirnica zasigurno djeluje primamljivo, ali naučni dokazi ne ukazuju da je to zapravo moguće.

Kako se navodi u članku portala Healthline koji je zadnji put dopunjen u martu 2023. godine, bijeli luk i med, bilo zasebno ili u kombinaciji, mogu imati neke zdravstvene koristi. Naprimjer, nekoliko laboratorijskih, odnosno in vitro studija, pokazalo je da obje namirnice mogu imati antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Pojedine kliničke i laboratorijske studije također su pokazale da med i bijeli luk mogu imati dobar utjecaj na zdravlje srca. Ipak, potrebno je još istraživanja na ljudima kako bi se učinci ovih namirnica na ljudsko zdravlje u potpunosti utvrdili. 

Kada je riječ o tvrdnjama vezanim za “usporavanje starenja”, obje namirnice su bogate antioksidativnim spojevima, koji su dobri za imunološki sistem i zdravlje mozga. Ipak, kako se navodi u Healthlineu, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se utvrdilo može li bijeli luk prevenirati ili usporiti bolesti povezane sa starenjem, kao što su Alzheimerova bolest i demencija.

Limun je voće bogato vitaminom C i antioksidansima. Ima niz dokazanih i potencijalnih zdravstvenih koristi. Maslinovo ulje također sadrži niz zdravih sastojaka.

Šta je tibetanska medicina?

Tradicionalna tibetanska medicina inkorporira teorije iz različitih tradicionalnih medicina poput kineske, grčke, perzijske i ajurvedske. Smatra se da seže još iz predbudističkog vremena. U njoj se vrlo često koristi aromatično bilje i više se fokusira na pojedinca nego na samu bolest (link). Riječ je, dakle, o tradicionalnim medicinskim praksama s Tibeta.

Iako konzumiranje ovih namirnica, odvojeno ili u smjesi, može doprinijeti dobrom zdravlju, ne postoje dokazi da one usporavaju ili zaustavljaju starenje. Neki navodni efekti “tibetanskog eliksira mladosti”, kao što je, recimo, “peglanje bora”, potpuno su izmišljeni. Kako je Raskrinkavanje već pisalo, duboke bore ne mogu biti uklonjene ili “ispeglane” bez medicinskih tretmana.

Shodno činjenicama, tvrdnju da “tibetanski eliksir mladosti” usporava ili zaustavlja starenje ocjenjujemo kao pseudonauku.


 

Nema komentara:

Objavi komentar