petak, 19. travnja 2024.



Što je kvarcni sat?

Kroz povijest ljudi su osjećali potrebu da znaju vrijeme. Isprva su samo gledali položaj sunca. Ako je bilo nasred neba, bilo je vrijeme za ručak. Ako je vani bio mrak, bilo je vrijeme za spavanje.

Međutim, kako su se razvijale kulture, tehnologija i industrija, bila je potrebna točnija metoda mjerenja vremena. Kako su stoljeća prolazila, čovjek se počeo oslanjati na sunčane satove, zatim na satove s oprugom ili njihalo. Svi su ti uređaji služili svojoj svrsi, ali kako se društveni tempo ubrzavao, tako se povećavala i želja čovječanstva da zna točno vrijeme.

Kvarcni sat bio je odgovor. Unutar kvarcnog sata naći će se dva vrlo bitna dijela: kvarcni kristal i elektronski oscilator. Ova dva objekta, u kombinaciji s raznim zupčanicima, motorima i digitalnim brojačima, omogućuju prosječnom kvarcnom satu da izgubi ili dobije u prosjeku samo deset sekundi godišnje.

Kvarcni satovi prvi su put izumljeni kasnih 1920-ih; skočili su u masovnu popularnost tijekom 1970-ih kada ih je tehnološki napredak učinio pristupačnim. Osim njihove točnosti i niske cijene, ljepota kvarcnog sata leži u materijalima svojstvenim mineralu po kojem je dobio ime.

Kvarc je nevjerojatno čest, nalazi se u pijesku i stijenama. Međutim, neobično je to što je kristal kvarca piezoelektričan. To znači da ako kristal kvarca vibrira ili stisne, on izaziva vrlo malu električnu struju. Na isti način, ako bi netko provukao malu električnu struju kroz kvarcni kristal, ona bi vibrirala na točnoj frekvenciji. Još bolje, uvijek bi vibrirao na istoj, točnoj frekvenciji.

U tome leži tajna kvarcnog sata. Unutar sata je mala baterija. Putem elektroničkog kruga, struja se probija kroz kristal kvarca. Kao odgovor, kristal počinje oscilirati brzinom od točno 32,768 puta u sekundi. Drugi elektronički sklop broji te vibracije i generira jedan impuls u sekundi. Zatim taj puls šalje ili zupčanicima ili minijaturnom motoru, koji pomiče kazaljke oko sata ili prevodi informacije u digitalni zaslon.

Zbog niske potrošnje energije, baterija u kvarcnom satu ili satu može trajati godinama. Ovo je veliko poboljšanje u odnosu na to da morate zapamtiti naviti sat, procijeniti duljinu sjene ili buljiti u sunce. Zahvaljujući kvarcnom satu, sada uvijek možete stići na vrijeme za ručak.


 

Nema komentara:

Objavi komentar